Ικαρια διαμονή

Το Δράκανο είναι η τρίτη αρχαία πόλη της Ικαρίας. Παρόλο που η ύπαρξή της συνέπεσε ιστορικά με τις άλλες δύο πόλεις της Ικαρίας, δεν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες συνεισφοράς των πόλεων που συμμετείχαν στην Αθηναϊκή Συμμαχία, πράγμα που σημαίνει είτε ότι ανήκε διοικητικά και οικονομικά στην αρχαία πόλη των Θερμών, είτε ότι είχε απαλλαγεί φορολογικά λόγω του αμυντικού του χαρακτήρα.  

Το όνομά του προέρχεται είτε από το παρακείμενο βουνό, είτε από το ακρωτήριο δίπλα στο οποίο ήταν χτισμένο. Σήμερα δεν έχουν διασωθεί παρά μόνο λίγα απομεινάρια της αρχαίας
ακρόπολης. Χτίστηκε κατά την διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, και ο γνωστός με δέκα μέτρα ύψος πύργος του ήταν ένα ιδανικό παρατηρητήριο του θαλάσσιου περάσματος ανάμεσα στην Ικαρία και την Σάμο.

Δίπλα στην αρχαία ακρόπολη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με την μοναχική παραλία ακριβώς από κάτω. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει εκεί ακολουθώντας τον χωματόδρομο από το χωριό του Φάρου και στην συνέχεια παίρνοντας το μονοπάτι μετά από 15 λεπτά περπάτημα. 

drakano01

drakano02