Ικαρια διαμονή

Θέρμα - Ιαματικά λουτρά

Σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Κήρυκο είναι το χωριό Θέρμα, με τις παγκόσμια γνωστές ζεστές, ραδιούχες, μεταλλικές και θεραπευτικές πηγές.
Οι πηγές στις ακτές των Θέρμων ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Η μοναδικότητά τους και οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού έκαναν το νησί ξακουστό.

Στην δεκαετία του 1920 ξεκίνησε εκτεταμένη εκμετάλλευση των θερμών πηγών, και μέχρι το 1940 χτίστηκαν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και οι επιχειρήσεις που σχετίζονταν με την λειτουργία των λουτρών ευημερούσαν. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο οι πηγές διέκοψαν την λειτουργία τους. Στα νεότερα χρόνια έγιναν προσπάθειες αναβίωσης του ιαματικού τουρισμού και αξιολογήθηκαν επιστημονικά οι ιδιότητες των ιαματικών πηγών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιαματικές πηγές της Ικαρίας, που ανήκουν στην κατηγορία των αλιπηγών ραδιενεργών. Περισσότερο ραδιενεργές είναι της Αρτέμιδος (754 Mache, 50,4°C), του Απόλλωνος (557 Mache, 45,4°C), Μουσταφά-Λίτζα (350 Mache, 43°C), Κράτσα (240 Mache, 46,8°C) κ.α. Θερμότερη από όλες (58,7°C), αλλά φτωχότερη σε ραδιενέργεια (8,2 - 9 Mache) είναι η πηγή Θερμό. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια από αρχαία λουτρά.

therma01

therma02