Ικαρια διαμονή

Η Μονή βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Ικαρίας, στο χωριό Πηγή, σ' ένα παρθένο πευκόφυτο δάσος. Ο ιερός ναός είναι ολόκληρος τοιχογραφημένος με μορφές Αγίων και παραστάσεις της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, ενώ δεξιά από την εξωτερική είσοδο είναι ζωγραφισμένες και οι μορφές των δωρητών της αγιογράφησης.

Σωζόμενη επιγραφή του Ναού μας πληροφορεί ότι ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1688, όμως θεωρείται ότι το Μοναστήρι έχει ιδρυθεί πριν από το έτος 1688. Στην ακμή του, περίπου το 1500 μ.Χ., το μοναστήρι είχε περίπου εκατό καλογέρους, ενώ οι δύο τελευταίες μοναχές αποχώρησαν το 1982.

Σήμερα, ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφτεί το μοναστήρι, το οποίο επιβλέπεται από ντόπιους κατοίκους.

Η Μονή διαθέτει το καθολικό και περίπου άλλα 15 κελιά και βοηθητικούς χώρους. Στην Μονή υπάρχει επίσης η "Θεοσκέπαστη" (το μικρό παρεκκλήσι), όπου σύμφωνα με την παράδοση, όταν βρέθηκαν τα τίμια λείψανα της Αγίας, χωρίς να γνωρίζουν τότε σε ποιον ή ποια ανήκουν, τα μετέφεραν στο πλησιέστερο σπήλαιο, μέσα στο οποίο κατασκεύασαν το παραπάνω  παρεκκλήσι, γνωστό ως "Θεοσκέπαστη". Εκεί σώζεται ως σήμερα το παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της Μονής.

Η μνήμη της Οσίας εορτάζεται πανηγυρικά στην Μονή, κάθε χρόνο, στις 9 Νοεμβρίου.

moundemonastery02

moundemonastery03