Ικαρια διαμονή

ΙΚΑΡΙΑ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Επισκεφτείτε τον μικρό παράδεισο της Ικαρίας, για να ανακαλύψετε από κοντά γιατί σε αυτό το νησί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού προσεγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας του πλανήτη.

Συνδυάστε τις διακοπές σας ερευνώντας την φύση της Ικαρίας, και την πορεία της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας μέσα στον χρόνο.      

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα (Απρίλιος 2009) κατέταξε το νησί της Ικαρίας μέσα στις πέντε περιοχές του κόσμου με το υψηλότερο ποσοστό μακροβιότητας στον κόσμο. Δείτε περισσότερα στο www.bluezones.com/ikaria

Οι επιστήμονες ερευνητές, ο γιατρός Gianni Pes που αναζήτησε τους λόγους και τις συνθήκες που δημιούργησαν και διατήρησαν αυτό το σπάνιο φαινόμενο, και ο καθηγητής Michel Poulain, δημογράφος της EUROSTADT (κεντρική στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πιστοποίησε και επαλήθευσε το πραγματικά ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 90 χρόνων, με πραγματικά στοιχεία.  

Μετά από επιτόπια έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας οφείλεται στην φυσική ζωή (διατροφή, υγεία, εργασία), στις ανθρώπινες σχέσεις (διαβίωση, κοινωνικές δομές, κουλτούρα, ρυθμοί της καθημερινής ζωής) και σε άλλους παράγοντες.

Μικρά καθημερινά μυστικά από τους αιωνόβιους Ικαριώτες

 που βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας,

και συμβάλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

  • Φυσικός τρόπος καθημερινής διαβίωσης που περιλαμβάνει αρκετές διαδρομές στη διάρκεια της ημέρας για την πραγματοποίηση των καθημερινών εργασιών.

Έτσι, οι Ικαριώτες ασκούνται καθημερινά, χωρίς να το επιδιώκουν. Το περπάτημα ρυθμίζει τον μεταβολισμό και θωρακίζει τον οργανισμό από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Υπάρχουν πολλά πανέμορφα μονοπάτια που περιμένουν να τα περπατήσετε.

 
 
  • Ικαριακή παραλλαγή Μεσογειακής διατροφής που βασίζεται περισσότερο στο ικαριώτικο ελαιόλαδο και στα λαχανικά και λιγότερο στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στη ζάχαρη.

- Περισσότερα από 150 είδη άγριων χορταρικών που περιέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά.

 

- Μέτρια καθημερινή κατανάλωση ντόπιου κρασιού.     

 

- Καθημερινή σχεδόν κατανάλωση ικαριακού μελιού, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο λόγω της μεγάλης ποικιλίας ανθέων, δέντρων και θάμνων από τα οποία προέρχεται. 

 

- Συχνή κατανάλωση αφεψήματος από ντόπια βότανα (φασκόμηλο, φλισκούνι κ.α.) τα οποία χαμηλώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

– Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κατσίκας.

* Επάρκεια ύπνου στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, που συμπληρώνεται από τουλάχιστον μισής ώρας μεσημεριανό ύπνο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 35%.

 
 
 
  • Ανθρώπινες σχέσεις (διαβίωση, κοινωνικές δομές, κουλτούρα,  και ρυθμοί της καθημερινής ζωής)

- Ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί που θέλουν τους ηλικιωμένους να ζουν ως ενεργά μέλη μέσα στον στενό οικογενειακό πυρήνα.

- Ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί που δεν αφήνουν τους ηλικιωμένους να απομονωθούν. Αντιθέτως, είναι παρόντες σε κοινωνικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις, γλέντια, πανηγύρια  κ.λ.π.

- Χαμηλότερη αίσθηση του παράγοντα άγχους ως κινητήρια  δύναμη της καθημερινής ζωής.

Αισθάνονται λιγότερο άγχος στο να ακολουθήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό τους από τις ορμόνες που παράγει το ανθρώπινο σώμα υπό την επήρεια άγχους.

- Μειωμένη αίσθηση της μη επάρκειας του χρόνου. Κι αυτό γιατί  ο Ικαριώτικος ρυθμός ζωής εξασφαλίζει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας, που μπορεί να διατεθεί στην κοινωνικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

- Μια καλή παρέα δεν μπορεί ποτέ να περιφρονηθεί, και μια αφορμή για γλέντι  και χορό πολύ δύσκολα θα απορριφθεί. Περισσότερα στο www.bluezones.com/ikaria

 
 
 

longlife01

longlife02

longlife03

longlife04