Ικαρια διαμονή

Ο Νας είναι ένα μικρό ειδυλλιακό χωριό 3 χλμ. δυτικά του Αρμενιστή, εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ταυροπόλιον. Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος (θεάς του κυνηγιού και της άγριας ζωής) ακριβώς επάνω από την μικρή παραλία με τα βότσαλα, στις εκβολές του ποταμού Χάλαρη.

Το όνομα "Ταυρόπολος Άρτεμις" αναφέρεται στις ιδιότητες της θεάς, ως γονιμοποιού δύναμης της φύσης και δύναμης της φθοράς. Το σημερινό όνομα Νας προέρχεται από την λέξη ναός, ή από το αρχαίο όνομα της θεάς "Μα".

Στην αρχαιότητα υπήρχε στην περιοχή λιμάνι πρωταρχικής σημασίας για το νησί, το οποίο εξυπηρετούσε ως κρυφό καταφύγιο για τα πλοία, όταν η πειρατεία ήταν στην ακμή της. Όταν οι Ικαριώτες μεταφέρθηκαν στα αντί-πειρατικά χωριά για να προστατευθούν, έφραξαν την είσοδο του λιμανιού, για να μην μαρτυρά την παρουσία τους στο νησί. Σήμερα, μόνο ένα μικρό μέρος του αρχαίου λιμανιού διασώζεται, όπου υπάρχουν ακόμη οι σιδερένιες δέστρες που έδεναν επάνω τα πλοία. Ψηλότερα από το αρχαίο λιμάνι βρίσκεται το μαγευτικό φαράγγι του ποταμού Χάλαρη, το οποίο είναι γνωστό για την άγρια ομορφιά του. Η πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού είναι μια εμπειρία που θα μείνει για πάντα αξέχαστη στον επισκέπτη.

nas01

nas02